vår ambition

Från minutstyrning till tillit

Det finns tecken på att dagens sätt att styra hemtjänsten inte fungerar. Kritik har riktats mot en omfattande tids- och detaljstyrning, som leder till arbetsmiljöproblem och hindrar personalen från att tillmötesgå de äldres olika och skiftande behov. Samtidigt brottas äldreomsorgen med svårigheter att rekrytera och behålla personal, kommunernas budgetunderskott växer och befolkningen blir allt äldre (SKR, 2023).

I det här forskningsprojektet avser vi att undersöka vad som händer om vi slutar minutreglera och detaljkontrollera hemtjänstpersonalens arbete och istället ökar handlingsutrymmet i mötet mellan personal och brukare – det vill säga om vi ersätter minutstyrning med en tillitsbaserad styrmodell.

Bakgrund

Inom organisationsforskningen har man talat om värdet av tillit i styrningen under flera decennier. När äldreomsorgen organiseras utifrån principer om tillit och medbestämmande, så som hemtjänsten i Sundsvall och det nederländska vårdföretaget Buurtzorg, har det uppskattats av såväl personal som brukare.


År 2016 sjösatte regeringen en tillitsreform med syfte att bidra till en mer tillitsbaserad mål- och resultatstyrning (Dir. 2016:51) och även nuvarande regering har angett tillitsbaserad styrning som en central princip för förvaltningspolitiken (budgetprop. 2022/23). Det handlar i grunden om att minska detaljstyrningen, sätta fokus på verksamhetens syfte och öka handlingsutrymmet (Tillitsdelegationen 2018). Många av Sveriges kommuner försöker därför anamma de grundprinciper som tillitsbaserad styrning omfattar, så även inom hemtjänsten. Det råder dock brist på kunskap om hur tillitsbaserad styrning kan omsättas i praktiken, vilka förutsättningar som krävs och vilka konsekvenserna blir. 

Detta projekt avser att fylla detta tomrum och genom en serie fältexperiment besvara frågan: Hur påverkas den självskattade livskvaliteten bland brukare och anställda av att hemtjänsten överger minutstyrning till förmån för tillitsbaserad styrning och ledning?


Projektet är godkänt av Etikprövningsnämnden.

finansiering


Projektet är finansierat av AFA Försäkring